av Ecilie Stokkedal

Lesekonkurranse

Denne høsten har 5., 6. og 7. klasse lest ekstra mye på grunn av en stor lesekonkurranse. Det startet med leseuken under Adra uken, og alle begynte å lese på Bokslukerprisen. Elevene har lest om vikinger i Ragnarok, Tix sin barndom, doktor Proktors prompepulver, kattekrigerne og Harry som startet livet sitt i et kott under trappen. Å drømme seg bort i bøkenes verden er en gave, og en utrolig fin måte å koble av og tenke på noe annet. Stort sett har de fleste elevene likt å få satt av tid til å kun lese. 

Lesing kan bidra til å øke konsentrasjonsevnen. Det kan også utvikle ordforrådet og evnen til å fokusere. Det reduserer stress og holder hjernen aktiv. Barn i dag vokser opp i et samfunn som krever bedre leseferdigheter enn noensinne, men undersøkelser viser at færre norske ungdommer leser daglig nå enn før. Det har naturligvis en del med alle skjermene vi omgir oss med.En av de mest fantastiske egenskapene til lesing er dens evne til å transportere oss til en annen verden. Å lese er å oppleve utallige følelser, som barn og ungdom identifiserer seg med. 

Mennesker er uforutsigbare og komplekse, og litteraturen speiler ofte dette. Det å lese fortellinger som beskriver menneskers tanker og opplevelser kan derfor hjelpe oss å forstå andre mennesker i det virkelige liv. Så lenge elevene kan få diskutere og snakke om tekstene, er det ingen grunn til å være redd for å la de bryne seg på mer krevende litteratur. Da vil gjerne elevene etter hvert ha behov for begreper til å beskrive tekstene. At lesing er viktig er åpenbart. Å kunne lese godt er rett og slett avgjørende for livskvalitet i det lange løp. Det har betydning for hvordan det går på skolen, hvordan det går i videre utdanning, hvordan man får det i arbeidslivet og hvordan man greier seg i samfunnet for øvrig.

Elevene har mye å se frem til i en verden av bøker, der de kan seile på en flåte med Huck og Finn, ta en trist togtur med Anna Karenina, kjempe ved siden av Frodo, dra til Neverland og aldri bli voksen, falle nedi et hull med Alice og jobbe på fabrikken med Ompa-Lompaene. 

Denne konkurransen har gitt elevene mye motivasjon, og forhåpentlig enda mer leseglede. De låner bøker til hverandre og gir hverandre anbefalinger. Det varmer en lærers hjerte å se hvordan de konsentrerer seg og forsvinner inn i en boble der de klarer å holde fokus. Konkurransen er ferdig fredag 16. desember, og da blir det kåringer og premier. Det blir veldig spennende å se resultatet av konkurransen, forhåpentligvis vil i hvert fall noen av elevene gå inn i juleferien med god lesning og lade batteriene. 

“Reading is the gateway skill that makes all other learning possible”.  – Barack Obama

Relaterte saker