Pandemien hindret ikke samværs- og bevegelsesglede.

Gode valg er viktig for et godt liv. Derfor er det vesentlig å ta aktive og beviste valg og ikke bare la seg rive med av det som skjer. Basecamp 8, SABU og adventistskolenes leir for 8. trinn, handler om å vite hva man velger og å ta gode valg.

Vanligvis

Vanligvis møtes elevene på 8. trinn til en vinterleiruke på Mesnali, rett etter jul i uke 2. Da er det som regel masse herlig snø på det lille tettstedet i nærheten av Lillehammer og Sjusjøen. Formiddagene på leir er fylt med skileik og om ettermiddagene er det fokus på å ta gode valg i forhold til alkohol, narkotika og tobakk. På kvelden får elevene et møte med Daniel i Bibelen og de er med på sosiale aktiviteter. De sosiale aktivitetene er populære, men elevene sier likevel at de er kleine, for de blir utfordret til å ikke ta seg selv høytidelig. Den siste ettermiddagen er det fokus på positiv rus. Det vil si rus man får ved å ha det moro og å gjøre spennende aktiviteter, uten å tilføre kroppen kjemiske stoffer. Elevene får derfor høre fra forskjellige lærere og pastorer hva de kan gjøre for at kroppen selv skal produsere stoffer som gjør at de føler lykke, glede og er fornøyd. Det beste eksemplet på positiv rus under Basecamp 8, er kanskje elevenes egne leiropplevelser. Mange er svært fornøyd med seg selv når de har mestret å gå på ski, enten for første gang under leiroppholdet eller har klart å gå en ekstra lang tur eller gjøre et luftig hopp. Det er også noen elever som blir helt betatt av flott vinterlandskap, særlig hvis det er fint vær.

I år

På grunn av pandemi kunne ikke elvene møtes fysisk på leir. Men det ble likevel Basecamp 8, et digitalt arrangement tre formiddager på skolen. Elevene møtte opp i klasserommet og deltok via storskjerm på Zoom. Victor Marley framstilte som vanlig Daniel, det var konkurranse mellom skolene ledet av Melissa, lærerne lokalt og Nina Myrdal underviste om rusmidler og gode valg. Den siste dagen fikk elevene flere eksempler på hva som gir lykke. Mestring, naturopplevelser, å være sammen med dem man er glad i, kunstopplevelser som for eksempel musikk, var blant det som ble nevnt. Hver dag var det også en Kahoot (digital spørrekonkurranse) ledet av Harald Giesebrecht.

8.-klasingene på Møllebaken skole vandt sammenlagtseieren i konkurransene som Melissa Myklebust holdt. Foto: Øystein Sognefest.

Ute likevel

På mange av skolene var det gode værforhold som gjorde at det var mulig å ha utendørs aktiviteter i tilknytning til digital Basecamp 8. Her er eksempler på hva skolene fikk gjennomført: Elevene på Sauar friskole var blant annet på skøytetur. Elevene på Østmarka skole gikk på ski i marka og elever på Torderød skole grillet og var aktive i parken.Selv om elevene helst ville vært på leir, var de aller fleste fornøyd med årets arrangement. Deltakerne fra Sauar friskole i Telemark meldte tilbake at det var «veldig kjekke dager» og at de hadde lært mye. Øystein Sognefest, lærer på Møllebakken skole i Bergen, forteller at elevene skulle ønske at de hadde fått reist på leir og gått på ski. Men selv om de var skuffet, var de glade for at skoledagene ble annerledes. Trivselen steg fra dag en til tre, og begeistringen nådde store høyder da de vant sammenlagtseieren i konkurransene Melissa Myklebust ledet.’

Artikkelen ble først publisert Adventist.no 20.01.2021 av Nina Myrdal.

Written by 

Har jobbet hos Møllebakken skole siden august 2011. Underviser hovedsakelig i Matematikk og Teknologi/Programmering (valgfag). Er også IKT ansvarlig.

Relaterte saker